Kartanon kivinavetta herää henkiin

Anjalan kartanolle rakennettiin kivinen navetta vuonna 1842. Oletettavasti rakentajina olivat pohjalaiset Kuoriskosken veljekset, jotka samalla reissulla tekivät kartanolle myös maitohuoneen ja viljamakasiinin. Kartanon miespiha sai ryhdikkyyttä suurista, kivisistä rakennuksista. Anjalan kartano lahjoitettiin Suomen kenraalikuvernöörille, ruhtinas Menshkoville. Ruhtinas vietti aikaa Anjalassa vain vähän ja tilanhoitaja huolehti, että navetassa työt sujuivat ja viljamakasiini täyttyi syksyisin. Toimiakseen kartano tarvitsi paljon työvoimaa. Piiat ja rengit sekä torpparit ahersivat pelloilla, metsissä ja pihapiirissä.

Kartanon aika vaihtui sujuvasti vuokralaisen ajaksi. Ja kohta alkoikin maamieskoulun nuoria miehiä vierailemaan pelloilla koeviljelmiä tutkimassa ja navetassa ahkeroimassa. Pian oltiin jo rakentamassa uutta maamieskoulua ja remontoimassa kivinavettaa. AIV-rehutornit nousivat navetan päätyyn 1950-luvulla. Kivinavetta koki vielä monia remontteja ennen täydellistä peruskorjausta 1980-luvulla. Tuolloin saatiin yläkertaan liikuntasali. Tilat olivat kovassa käytössä; alakerrassa korjattiin traktoreita ja yläkerrassa pelattiin lentopalloa. Kivinavetassa myös asuttiin ja opiskeltiin.

Kivinavetta on nyt jälleen uuden elämän kynnyksellä. Marraskuussa 2019 valmistui Kouvolan kaupungin hallinnoima remontti, jossa rakennukseen tehtiin Nuorisokeskus Anjalan käyttöön keittiö- ja ravintolatilat ja yläkertaan toimisto- ja kokoustiloja. Kaunis liikuntasali säilyi omalla paikallaan. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatiin remonttiin merkittävä investointiavustus. Tilat mahdollistavat sujuvamman arjen nuorisokeskuksessa sekä toimivat puitteet erilaisiin tapahtumiin perhejuhlista kokouksiin.

Tervetuloa tutustumaan kivinavetan uuteen elämään!