Elävää teollisuusperinnettä

Kymijoen varteen syntyi 1800-luvun lopulla useita tehdaskyliä. Ankkapurhan Lohisaareen rakennettiin ensimmäinen puuhiomo vuonna 1872. Samalla paikalla, vanhassa kartonkitehtaassa toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo. Museo esittelee henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä runsaan sadan vuoden aikana. Museon ydin on Suomen ensimmäinen jatkuvatoiminen kartonkikone, pahvimankeli vuodelta 1897. Lähellä sijaitseva Museotalo Warpunen esittelee työläisten asuinoloja eri vuosikymmenillä sekä tehtaan konttoria ja konttorikoneita. 

Ankkapurhan teollisuusmuseo noudattaa Stora Enson toimintaohjeita vierailuista teollisuusalueella. Museon osoite on Kuitutie 2, Inkeroinen ja yhteystiedot: puh. +358 40 755 2785 ja museo.opas@storaenso.com.

Tehtaanmäellä elävät sopusoinnussa vanha teollisuusperinne ja toimiva metsäteollisuus. 1930-luvulla Tampella Oy palkkasi arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan Inkeroisiin paperitehtaan. Työ laajeni erilaisten asuin-, tuotanto ja toimistorakennusten muutossuunnitteluun ja uudisrakennusten suunnitteluun. Vuosien 1938 – 1956 välisenä aikana Tehtaanmäelle ja lähiympäristöön nousi lukuisia erilaisia rakennuksia. Inkeroisten teollisuusalue on Museoviraston nimeämä Suomen metsäteollisuuden muistomerkki. Alvar Aalto -citynomadireitti on hyvä tapa tutustua omatoimisesti alueeseen. Tehtaanmäen asuinalueella järjestetään kesäisin myös opastettuja Alvar Aalto -kävelykierroksia. VisitKouvolan sivuilta avautuu lisäksi Aallon kohteita esittelevä opasvihkonen.